Kenmerken PRE

De PRE ofwel voluit PURA RAZA ESPAGNOLA is de officiële benaming voor een Andalusiër of een Spaans paard met stamboekpapieren. 

1. Bloedlijnen

Binnen de PRE paarden bestaan er verschillende bloedlijnen. Eén specifieke bloedlijn is de CARTUJANO. Dit zijn de afstammelingen van de paarden welke door de karthuizer monikken binnen de omwallingen van hun klooster hebben gehouden en waardoor ze dus geen inmenging van Berber of Arabierenbloed hebben gekregen bij de invasie van de Moren op het Iberische schiereiland.


Wereldwijd bestaan er nog zo'n 800 exemplaren met certificaat – dus waarvan de afstamming teruggaat tot de paarden van de Karthuizer monikken. Paarden houden/fokken is in Spanje een nationale sport. Het stamboek is ook jarenlang in handen geweest van het Ministerie van Defensie. Onder druk van de Europese gemeenschap is het stamboek sinds 1/1/2007 overgedragen naar het Ministerie van landbouw en Visserij en wordt het stamboekbeheer ook overgedragen van Cria Caballar naar de ANCCE. (Asociación Nacional de Criadores de Caballos Espagnoles)

 


2. APTO/APTA

APTO = goedgekeurd voor dekdienst (hengst) / APTA = goedgekeurd voor fokkerij (merrie)

Op het stamboekpapier (groene kaart in midden van het paspoort – CARTA GENEALOGIA genaamd) kan u nakijken of dit is gebeurd voor het betreffende dier, indien er minimaal een stempel vermeld is of een sticker welke vermeld APTO/A COMO REPRODUCTOR DE SU RAZA. De eerste trap van goedkeuring voor dekdienst/fokmerrie is APTO/APTA. Dit betekent dat het dier voldoende beantwoordt aan de rasstandaard om zich voort te planten. Als een hengst APTO is dan zijn in principe alleen natuurlijke dekkingen toegestaan, dit in verband met het feit dat zo het aantal dekkingen gelimiteerd worden.

Vanaf de leeftijd van 3 jaar kan u een aanvraag indienen voor stamboekopname. Dit betekent dat het paard wordt gekeurd naar conformiteit van het ras. Let wel op: het paard moet op de dag van de keuring reeds 3 jaar geworden zijn. Dus als de keuring in juni plaatsvindt en het paard in augustus 3 wordt dan kan hij of zij nog niet gekeurd worden. Dit kan dan gebeuren in het jaar daarna.

Voor PRE paarden bestaan er minimale afmetingen waaraan hij moet beantwoorden. Hieronder staan enkele aandachtspunten waarop zeker wordt afgekeurd – naast mogelijke afwijkende waarden van de meetpunten van de rasstandaard:

1) PROTOTYPO RACIAL = beantwoordt het uitzicht aan het rastechnische prototype

2) ALZADA MINIMA = Minimale stokmaat

3) PRESENCIA de GATO o GATILLO vencido = aanwezigheid van onderbreking in de halslijn

4) CUELLO de CIERVO o INVERTIDO = zwanenhals of omgekeerde halsaanzet

5) MONORQUIDO / CRIPTORQUIDO = slechts 1 teelbal aanwezig of afwezigheid van de teelballen

 
Meetpunten:

Spaanse omschrijving Nederlandse omschrijving Min. Afm. Hengst Min. Afm. Merrie
Altura minima a la cruz Stokmaat 1,52 1,50
Altura del pecho Hoogte borstkast 0,70 0,71
Altura del hueco sub-esternal Hoogte onder de borstkast 0,81 0,79
Long. Escapulo-isquial Lengte paard schouderblad tot zitbeen 1,54 1,55
Anchura del pecho Borstbreedte 0,44 0,42
Perimetro de toracico Borstomtrek 1,86 1,90
Perimetro de la rodilla Omtrek handwortelgewricht 0,32 0,30
Perimetro de caña Pijpomtrek 0,20 0,19

Indien het paard voldoende kwaliteiten wordt geacht te hebben om als fokdier van het ras te worden ingezet krijgt het de kwalificatie: APTO (voor een hengst) - APTA (voor een merrie).

3. CALIFICADO/CALIFICADA

Deze kwalificatie wordt toegekend aan dieren welke aan volgende voorwaarden voldoen:

a) reeds APTO/APTA gekeurd zijn (stokmaat minimaal 1m55)
b) indienen van een compleet röntgenologisch rapport van alle belangrijke ledematen (naam van het paard en datum van opname dienen op de röntgenopnamen staan vermeld)
c) indienen van het bewijs van vruchtbaarheid
1) voor hengsten : - een seminogram waaruit zijn vruchtbaarheid blijkt      
 - of beschikken over ingeschreven veulens
2) voor merries :   - een veulen aan de voet hebben/of dragend zijn        
- of diergeneeskundig bewijs hebben dat ze vruchtbaar zijn

Op basis van deze aangeleverde informatie kan u weer een solicitud de servicio doen, deze keer kruist u VALORACIÓN de REPRODUCTOR CALIFICADO.
Uw paard dient dan te worden voorgesteld aan een keuringscommissie bestaande uit 3 personen: een keurder/fokker, een dierenarts en een keurder. De 3 keurders zijn officieel erkende toegelaten personen die uit Spanje moeten komen. Een hengst die CALIFICADO is gekeurd mag aan KI doen en mag een hoger aantal merries dekken per seizoen dan een APTO gekeurde hengst.
Een CALIFICADA merrie, daarvan mogen eicellen bevrucht worden buiten de baarmoeder en ingeplant worden in een draagmoeder.

4. Elite

Een merrie of een hengst kan als "ELITE” worden geïdentificeerd indien: 
- hij/zij zelf prestaties heeft geleverd in de sport welke zijn opgenomen in libre de meritos
- hij/zij nakomelingen heeft die prestaties hebben geleverd in de sport en zijn opgenomen in libre de meritos 

Theoretisch zou dit ook post-mortem kunnen worden toegekend, dit zou dan de fokwaardeschatting van de bloedlijn ten goede kunnen komen. Maar dit laatste is een louter theoretische gedachtegang.