Academische rijkunst

Wat is Academische Rijkunst?  

 

De opleiding tot goed rijpaard bestaat uit een langzame, weldoordachte en grondige opleiding. Deze opleiding bestaat uit een aantal logisch opvolgende stappen, die op ieder paard individueel in gaat endie ruiter en paard de mogelijkheid geeft om de rijkunst tot op hoge leeftijd te beoefenen. Door op het juiste moment in de juiste volgorde gebruik te maken van de juiste hoeveelheid gymnastische oefeningen kan het paard fysiek en mentaal goed ontwikkelen tot een sterk, soepel, wendbaar, buigzaam, verzameld paard. 

 

 

 Doel van de academische rijkunst

''De rijkunst is bedoeld om de natuurlijke bewegingen van het paard te vervolmaken en het paard zover te brengen dat het in staat en bereid is deze bewegingen (die het paard in vrijheid uitsluitend bij emotionele opwinding zou maken) op commando van de ruiter uit te voeren.''

Gustav Steinbrecht 

De academische rijkunst heeft als doel de natuurlijke talenten, krachten en vaardigheden van het paard te ontwikkelen tot het hoogst mogelijke niveau, zonder de regels van de natuur te negeren door:  

  • Het gebruik van systematische gymnastische oefeningen om het paard zijn fysieke en psychische welzijn te ontwikkelen.
  • Het gebruik van dressuur voor het paard en niet het paard voor de dressuur.
  • Het kijken naar dressuur als een kunstvorm, dat mens en paard de mogelijkheid geeft een taak in hun leven te geven die uitgevoerd kan worden met waardigheid tot op hoge leeftijd.
  • Het eren van de rijkunst op een feestelijke manier.
  • Het vergroten van de cirkel met degene die zich verbonden voelen met deze kunstvorm.    

 

Door doelmatige oefeningen kunnen de natuurlijke talenten verbeteren en vermeerderen. De academische rijkunst wil het paard tot een goed gebruikspaard ontwikkelen, zodat hij ons ook in het bos, op de weg, aan het strand, op een goede manier kan bewegen en in principe dezelfde oefeningen kan laten zien als in de rijbaan. De academische rijkunst zorgt voor verhoging van het prestatievermogen, verbetering van het uiterlijk en verlenging van de arbeidsgeschiktheid van het paard.  

Door de basisopleiding van de Academische Rijkunst vormen ruiter en paard een harmonieuze combinatie. Goed doordachte gymnastiserende oefeningen zorgen ervoor dat het paard zijn werk als rijpaard tot op hoge leeftijd gezond kan doen. Het paard wordt getraind op basis van zijn mogelijkheden en talenten, zowel zijn fysieke als mentale. Door logisch opgebouwde oefeningen traint de ruiter zichzelf en zijn paard naar een niveau dat voor beiden prettig is.           

 

DRESSUUR VOOR ELK PAARD – en binnen handbereik van ELKE ruiter.   

 

 

 © ''Academische Reitkunst'' - Bent Branderup   
 
 

Praktijkdagen Academische Rijkunst

Antwerp Andalusians organiseert regelmatig praktijkdagen Academische Rijkunst. Dit doen we in samenwerking met instructeurs en Squires in de Academische rijkunst op locaties van onze partners. Dit aanbod is gegroeid vanuit de vraag naar een vervolgtraject van de deelnemers aan de basiscursussen. Antwerp Andalusians dankt de deelnemers voor hun interesse en hoopt dat jullie een stukje op weg zijn gezet in jullie zoektocht naar Rijden in een goede verstandhouding met je paard en waarom welke oefeningen zinvol zijn.

Annick Meurant van Antwerp Andalusians is Squire in de Academische Rijkunst en volgt lessen bij grootmeesters Bent Branderup en Marius Schneider. Beide grootmeesters komen ook enkele keren per jaar naar België voor Praktijklesdagen of clinics. De locatie wordt steeds bij de agenda vermeld.               

Opzet van Praktijklesdagen of clinics:

9u00-10u00 : Theorieles

10u-13u : Praktijklessen

13u-14u : LUNCH + Theorieles

14u-18u : Praktijklessen

Afhankelijk van de praktijkdeelnemers, kan de timing worden aangepast. Je kan deelnemen als theorie of praktijkdeelnemer. Eén leseenheid kan worden opgedeeld in 2 x 1/2u handwerk of 1 x 45' handwerk en rijden.

Als theoriedeelnemer kan je met je ogen al 'stelen'. Je mag alle lessen observeren, vragen stellen en deelnemen aan de theorieles.

Verdere informatie over tarieven, locatie e.d. kan u verkrijgen via Contact .